Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “İşsizlik fonları patronlara dağıtıldı” yönündeki açıklamalar Birlik Temsilcisi’nin tepkisini çekti.
DİLAN KUTLU
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda “İşsizlik Sigortası Fonu patrona devredildi” konusunda tartışma yaşandı. Muhalefet milletvekilleri, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlere göre işverenlerin daha fazla yararlandığını söyledi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreter Yardımcısı Nagehan Akan, İşsizlik Sigortası Fonu’nun işverenlere verildiği yönündeki açıklamaları kabul etmediğini söyleyerek milletvekillerine tepki gösterdi. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise sendika temsilcisine, “Böyle bir şeyle ilk defa karşılaşıyoruz. Dışarıdan bir kurumun sadece konuyla ilgili mesleki görüşlerini açıklaması gerekirken milletvekillerinin buradaki konuşmasını son derece utanç verici buldum. Böyle bir şeye nasıl cesaret ettiğinizi anlamadım.” “dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Kurulu’nda SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yüzde 5 oranında ilave zam yapılarak asgari emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasını öngören unsurlar görüşülürken, muhalefet milletvekilleri işsizlik fonunu eleştirdi. işverenlere daha fazla fayda sağlıyor”. Milletvekillerinin konuşmalarının ardından bütçe görüşmelerine katılan sendika temsilcilerine de kurulda söz hakkı verildi.
DEM Partisi Kümelenme Başkan Yardımcısı Hakkı Saruhan Oluç, İşsizlik Sigortası Fonu’nun işverenlere “hibe edildiğini” belirterek, şunları söyledi:
“Geçen yılın ilk 11 ayında işsizlik maaşına başvuran yaklaşık 1 milyon 483 bin kişi vardı, bunların ancak 673 binine ödeme yapıldı, yani yardıma hak kazananların sayısı yüzde 45 civarındaydı. Başvuru yapanların oranı yüzde 48 civarında. Şimdi teşvik ve destek ödemeleri kapsamında işverenlere yapılan ödeme miktarı 2022’de 28 milyar 594 milyon olurken, 2022’de yüzde 39,65 artış yaşandı. 2023’te bu ödeme 39 milyar 932 milyona çıktı. Şimdi neden bu verileri söylüyorum? 2023’te işsizlere toplam 21 milyar 673 milyon ödeme yapıldı, yani teşvik ve teşviklere baktığımızda. İşverenlere yapılan destek ödemeleri işsizlere ödenenlerden çok daha yüksektir.
OLUÇ: “21 YILDA İŞSİZE ÖDENEN MİKTAR 1 YILDA İŞVERENE ÖDENDİ”
Fonun faaliyete geçtiği Mart 2002’den bu yana işsizlere ödenen toplam işsizlik yardımı 69 milyar 502 milyon civarında oldu. Bu yirmi bir yılda işsizlere ödenen tutarın yüzde 74’ü sadece bir yılda işverene ödendi. O yüzden ‘vazgeçmeyin’ dediğimde bu kelimeyi, sert bir değerlendirme yapmak için değil, bu verilere dayanarak kullandım.”
TÜRELİ: “İŞSİZLİK FONU ÇİFT YOLLAR İÇİN KULLANILDI”
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türel de konuyla ilgili şunları söyledi:
“Aslında bu Fonla ilgili geçmişten eleştirilerimiz vardı. Biliyor musunuz, 2008-2009’da İşsizlik Sigortası Fonu’nun kaynakları duble yol ve altyapı yatırımları için kullanıldı. İşsizlik Sigortası Fonu’nun sahibi personeldir; onun dışında başka yerlere kullanıldı, başka yatırımlara harcayamazsınız. Asıl hedef bir şekilde işçilerin ve işsizlerin yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak. Fonun kaynaklarının ihtiyaç duyulan ihtiyaçları artırmak için kullanılmasına ihtiyaç var. Normal ve aynı zamanda etkili çalışma politikaları olan ekipmanlar. İşte bu 600 günü 450 güne çevirelim. “İndirelim, kendi içinde uyumlu olsun, yoksa bu nasıl açıklanacak?”
AKAY: “RESMİ İŞVEREN TEŞVİK FONU OLDU”
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “İşsizlik maaşı kapsamında yapılan ödeme -bağımsız kontrol raporu Eylül 2020 sonu itibarıyla olduğu için bu rakamları veriyorum- 15 milyar 455 milyon, işverenlere verilen destek ödemesi” dedi. 28 milyar 413 milyon. Gördüğünüz gibi neredeyse yaklaşık olarak “Neredeyse iki katına çıkan bir ödeme var. İşte tam da bu nedenle personel için kurulan fon resmen işveren teşvik fonuna dönüştü” dedi.
BAKIRLIOĞLU: “İŞVERENLERE KAYNAK AKTARIMI DAHA FAZLA”
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, “Aralık sonu itibarıyla bu Fonda biriken varlıklar 196 milyar lira, 196 milyar liralık bir birikim var. Buna baktığımızda hakikaten Türkiye’den çok daha fazla kaynak transferi var” dedi. Bu fon patronlara değil, patron bölümüne yaptıkları katkıdan ziyade personele katkı sağlıyor.” “Kaynaklar, yaptıkları katkının altında tahsis ediliyor” dedi.
Milletvekillerinin konuşmasının ardından Komisyon Başkanı AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş, sendika temsilcilerine tek tek söz verdi.
TİSK TEMSİLCİSİ AKAN: “İŞSİZLİK FONU’NUN PATRONLARA VERİLDİĞİ SÖZÜNÜ KABUL ETMİYORUZ”
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Nagehan Akan, muhalefet milletvekillerine şunları söyledi:
“Asgari fiyat artış oranlarına baktığımızda, 2022 ortası ve 2024 ortası dahi dikkate alındığında yüzde 300’lük bir artışın sağlandığını görüyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyesi olarak, işverenleri temsil eden parti olarak biz de bu yönde bir adım attık. Bu Karar Kurulunun kararlarına her zaman imza attık.Bununla birlikte, pandemi döneminde işten çıkarma yasağı, taban fiyatta sağlanan vergi muafiyeti, vergi dilimlerinin güncellenmesi gibi konularda hep birlikte öncülük yaptık. Bu konularda TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ Konfederasyonları ile birlikte hareket ediyoruz. Bu nedenlerle ‘sermaye’ denilerek ötekileştirilmeyi kabul etmiyoruz. “İşsizlik Sigortası Fonu’nun” sözlerini bulduğumuzu açıkça belirtmek isterim. İşverenlere çok sert bir şekilde verilen bu açıklamaları işverenler adına kabul etmiyoruz.”
MEHMET MUŞ: “SENİ BİR DAHA DAVET ETMEYECEĞİM”
Komisyon Başkanı Mehmet Muş, TİSK yöneticisinin sözlerini eleştirerek, “Milletvekillerinin sözlerine cevap verme hakkınız yok, sadece kendi düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz. Milletvekilleri kendi değerlendirmelerini yapar, dolayısıyla ifade özgürlüğüne kavuşurlar” dedi. Buraya davet ettiğimiz sivil toplum kuruluşlarının her biri kendi alanlarıyla ilgilidir; millet iradesiyle seçilen milletvekillerine açıktır.” “Sizi bir daha davet etmeyeceğim çünkü buraya gelip milletvekillerinin görüşlerini eleştirecek durumda değilsiniz” diye uyardı.
TÜRELİ: “Utanç verici buldum”
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, sendika temsilcisinin sözlerini tuhaf bulduğunu belirterek, “Böyle bir şeyle ilk defa karşılaşıyoruz. Dışarıdan bir kurumun görüşlerini açıklaması gerekirken milletvekillerinin buradaki konuşmasını son derece aşağılayıcı buldum. Konuyla ilgili sadece mesleki alanda. Bu nasıl olabilir?” “Böyle bir şeye cesaret ettiğinizi anlamadım. Lütfen bir daha böyle bir şey olmasın, olursa ilgili kurum arkadaşımıza bağlı değildir ama sonuçta bu, konuştuğu kurumu da bağlar.” için” dedi.