Teknoloji

Zamanın ötesinde tasarımıyla cep telefonundan çok oyun konsolunu andıran Nokia N-Gage, artık şaka gibi gelen özelliklere sahip

Nokia N-Gage’in Özellikleri İşin tuhafı, telefonla konuşmak istediğinizde, telefonun yan tarafını kulağınıza götürmek zorunda kalıyordunuz (yan konuşma) ve bu da tuhaf bir görüntü oluşturuyordu. Hatta bu özelliğinden dolayı Nokia N-Gage’e “taco” adı bile verildi. Ancak Nokia N-Gage’in diğer özelliklerine ve tasarımına baktığımızda zamanının ötesinde bir fikir olduğunu inkar edemeyiz.

PlayStation 1 grafiklerini cebinizdeki telefona sığdırabilecek bir cihaz olan Nokia N-Gage, MP3 oynatıcı ve radyo özelliklerine de sahipti. Bluetooth sayesinde arkadaşlarınızla oyun oynayabilirsiniz. Ayrıca o dönemin vazgeçilmezi olan Gamelength Advance’den farklılaşacak bir telefon özelliği de eklendi. Farklı fonksiyonlarıyla öne çıkan Nokia’yı gelin birlikte görelim. N-Gage özelliklerionlar neydi?

Zamanının ilerisinde olan Nokia N-Gage’in özellikleri:

  • 3,4MB bellek
  • 2,1 inç ekran
  • 1070 mAh Li-Ion çıkarılabilir pil
  • 137 gram yük ve 134 x 70 x 20 mm boyutlarında
  • Symbian OS v6.1 işletim sistemi ve 104 MHz ARM 920T işlemci
  • 176×208 piksel çözünürlük

3,4 MB bellek:

50 MB bellek“Bu ne için yeterli?” Düşünüyor olabilirsiniz ama o dönemin kuralları göz önüne alındığında oldukça yeterli bir hatıradır. Üstelik kamerası bile yoktu ve sosyal medya kullanımı bugünkü kadar yaygın değildi. MMC hafıza kartı desteğiyle de kullanılabiliyor. Bu nedenle hafıza konusunda herhangi bir sorun yaratmadı.

2,1 inç ekran:

2,1 inç ekranlı Nokia N-Gage piyasaya sürüldü. Zamanının diğer telefonlarına bakıldığında aslında ortalama bir ekrana sahipti. Ancak oyun özelliği ön plana çıktığı için ekran boyutu biraz yetersiz kalabiliyor. Telefonun tuş takımı alışılmışın aksine ekranın altında değil sağında yer alıyordu. “Bu bir telefon mu yoksa oyun konsolu mu?”Düşünürseniz oyun konsoluna daha yakındı.

Sony’nin 2004 yılında piyasaya sürdüğü “PlayStation Portable (PSP)” isimli taşınabilir oyun konsolunu hatırlarsanız. Nokia N-Gage’e çok benzer Siz de fark edeceksiniz. Hatta geçmişte PSP sahibi olan şanslı çocuklardan biriyseniz nostaljiden etkilenebilir ve biraz duygulanabilirsiniz…

1070 mAh Li-Ion çıkarılabilir pil:

Nokia N-Gage bataryası Telefonda konuşmak için 3,5-4 saat yeterliydi. Bekleme süresi yaklaşık 200 saatti. Ancak burada da bir sorun ortaya çıktı: Taktığınız oyunu her değiştirmek istediğinizde pili çıkarmak zorunda kalıyordunuz.

Gereksiz bir çaba olmasının yanı sıra, pili her çıkardığınızda saat ve tarih ayarları da sıfırlanıyor ve bunları baştan yapmak zorunda kalıyordunuz. Daha sonra Nokia N-Gage QD, Nokia N-Gage’in geliştirilmiş bir modeliNeyse ki oyun çıktığında değiştirmek istediğinizde pili çıkarmanız gerekiyor.

137 gram yük ve 134x70x20 mm ebat:

Nokia N-Gage’in ağırlığı 137 gram ve boyutları 134 x 70 x 20 mm’dir. Aynı zamanda konsol işlevi de bulunduğundan dönemin telefonlarına göre biraz daha kalın ve ağırdı. Yani taşımak diğer telefonlara göre sorun olabiliyor.

Ancak PSP gibi oyun konsollarını düşündüğünüzde aslında o kadar da ağır değil. Örneğin PSP Street’in (PSP-E1000) ağırlığı 223 gramdı. Nokia N-Gage telefon olarak kullanılıyorHer ne kadar ağırlığı çok fazla olsa da bir konsolla kıyaslandığında düşündüğümüzde fena bir tartı değil.

Symbian OS v6.1 işletim sistemi ve 104 MHz ARM 920T işlemci:

Kimine göre dönemin en başarılı işletim sistemlerinden biriydi. Symbian OS, Nokia N-Gage’in de sahip olduğu işletim sistemiydi.“.sis” ve .jar” uygulamalarını destekliyordu.

Ancak eski EPOC uygulamaları, UIQ, MOAP veya diğer Symbian platformları veya Symbian v9 ve sonrası için geliştirilen uygulamalarla uyumlu değildi. Ayrıca Nokia N-Gage, tıpkı Nokia 3660 modelinde olduğu gibi, 104 MHz ARM 920T işlemciyle tanıtıldı.

176×208 piksel çözünürlük:

Oyun oynadığımız bir telefon olarak düşündüğümüzde Biraz daha düşük bir çözünürlük gibi görünebilir Ama yılın 2002 olduğunu da unutmayalım. Hatta isterseniz bir karşılaştırma da yapalım: 2003 yılında piyasaya sürülen Nokia 6600 model telefon da 176×208 piksel çözünürlüğe sahipti. iPhone 15 Plus’ın 2796×1290 piksel çözünürlüğe sahip olduğunu düşünürsek, telefonların 20 yılda ne kadar geliştiğini bir kez daha anlayabiliyoruz.

İşte zamanının ötesinde bir telefon Nokia N-Gage özellikleri Bu formdaydı. Nokia N-Gage QD, bazı teknik ve işlevsel sorunlar nedeniyle 2004 yılında piyasaya sürüldü. Artık cihazı kapatmadan oyun kartlarını değiştirebiliyordunuz; pil ömrü ve ekran iyileştirildi. 24 Şubat 2006’da Nokia N-Gages’in satışları tamamen durduruldu.

Hiç bu telefonlardan birine sahip oldunuz mu veya baktınız mı? “Keşke benim de olsaydı.” İçini çektin mi? Yorumlarınızı merak ediyoruz.

Kaynaklar: Telefon Verileri, Teknoloji Haberleri Gadget’ı, Wikipedia

Tarihte kaybolan telefonlarla ilgili diğer içeriğimiz:

harranhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu