Yaşam

Assos’ta Gezilecek Yerler: Eşsiz Doğası ve Tarihi Dokusu ile Antik Kentlerden Koylara, Assos Gezi Rehberi

Kuzey Ege’nin en ünlü yerlerinden biri olan Assos, Çanakkale’nin Behramkale Köyü’nde bulunuyor. Dünyanın en ünlü filozofu Aristoteles’e ev sahipliği yapan Assos’un tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Aioller ve Methymnas tarafından kurulan antik kentte gezilecek çok yer var.

Athena Tapınağı, Antik Tiyatro, Assos Kalesi, Antik Liman, Agora ve Stoa gibi antik kalıntıları ve doğal güzellikleri ile Assos bölgesi, gezginlere unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor. Ayrıca bölgede Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Yeşil Liman Koyu, Akliman Sahili, Kadırga Koyu ve Zeus Atları gibi yerler de keşfedilmeyi bekliyor. Yaz aylarında Marmara ikliminin hakim olduğu Asos’a gitmeyi tercih ederseniz denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarabilir; Kışın gitseniz bile Asos’ta bulunan butik otellerde şömine keyfi yapabilirsiniz. İşte eşsiz koyları ve antik kentleriyle Assos gezi rehberiniz…

Assos Antik Limanı

Assos Antik Limanı, antik dönemde değerli bir liman olarak kullanılmıştır. Denizin ortasında bulunan adacık sayesinde doğal bir sığınak sağlamıştır. Antik limana demirleyen savaş gemilerinin yanı sıra Assos antik kenti için gerekli teçhizat ve ticari eşyayı yükleyen gemilerin de bulunduğu biliniyor. Günümüzde antik liman kalıntıları ziyaret edilebilmektedir.

Assos Antik Limanı, 2000 yılında ilgili bakanlık tarafından yenilenmiş ve dalgaların yıpranmaması için mendirek konulmuştur. Yapıldığı dönemin atmosferini hala taşıyan bu antik liman, birçok restoran ve otel ile misafirlerini ağırlıyor.

Adres: 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Liman kaya düşme tehlikesi nedeniyle 1,5 yıldır kapalı. Köyü ve kaleyi gezebilirsiniz ama jandarma limana girişe izin vermiyor. Köy çok güzel, bol bol yeme-içme yerleri ve hediyelik eşya var. Umarım yakında limanda açılır.’

Antik limanda çalışma yapılıyor ve yamaçlardan kaya düşme tehlikesi var. Girişe izin verilmiyor. Ancak tapınak alanından kuş bakışı görülebilmektedir.

Behramkale Köprüsü

Behramkale Köyü’nün sonunda bulunan ve bu köyle aynı adı taşıyan Behramkale Köprüsü, 14. yüzyılda Tuzla Çayı üzerinde I. Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılmıştır. Arabaların yasak olduğu 600 yıllık köprüden sadece yürüyerek geçilebiliyor.

Köprü kesme taşlardan yapılmıştır. 80 metre uzunluğunda ve 3,50 metre genişliğindedir. Yapıldığına dair herhangi bir kaynağı olmayan bu eserin erken Osmanlı Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir.

Adres: 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti, Türkiye’nin Çanakkale ilinde yer almaktadır. MÖ 6. yüzyılda kurulan antik kent, deniz görünümündedir. Antik dönemde adı Behramkale olan Assos, tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Osmanlı Devleti’nin bu bölgeye hakim olmasıyla birlikte Behramkale Köyü’ne çıkılması bölgenin yayılmasına zemin hazırlamıştır.

Athena Tapınağı, Antik Tiyatro, Assos Kalesi, Antik Liman, Agora ve Stoa gibi antik yapılarıyla ziyaretçilerine güçlü bir tarih ve kültür deneyimi sunuyor.

Adres: 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Fiyatlandırma

Giriş Fiyatı: 25 TL

Açılış Kapanış Zamanı

Yaz Dönemi 1 Nisan – 31 Ekim

  • Açılış Saati: 08:30

  • Kapanış Saati: 20:00

Kış Çağı 31 Ekim – 1 Nisan

  • Açılış Saati: 08:30

  • Kapanış Saati: 17:30

Gezgin Yorumları

En üstteki tapınak alanından Asos antik kentine girdik. Tapınak alanından (yürüyüş yolu iyi yapılmış) yürüyerek, daha çok yapının ortaya çıkarıldığı alt kısımda Tiyatro, Agora ve nekropol gibi alanlara ulaşılır. Yürüme parkurunda yön levhalarının daha belirleyici olması gerekiyor. Bu kısımda dolaşanlar çıkış noktasını bulmaya çalışıyor ve tekrar üst tapınağa donuyor. Alt kısımda biri Tiyatro alanında, diğeri Nekropol alanında olmak üzere iki çıkış vardı ancak Nekropol alanında kapalıydı. Asos antik kentinin konumu ve manzarası çok hoştu.’

‘Muhteşem manzaraları izlemeye hazır olun, gezmeye terlik falan ile gelmeyin. Yollar eski parke taşlarından yapılmış ve engebeli, arabayı park ettikten sonra yaklaşık 15 dakika yürüyüş yolu var. Antik limana gitmek isterseniz yol daha uzun sürüyor tabi ki insanlar genelde Athena tapınağının olduğu yere yolculuk yapıyor. , antik kente tek giriş 30₺, müzekart geçerli, müzekart çıkarmak isterseniz 60₺ ödemeniz gerekiyor, öğretmen arkadaşlar MEB kimlik kartını göstererek ücretsiz ziyaret edebilirler, havale yok Athena tapınağının çevresinde çit veya ekstra güvenlik, çocuğu olanlar dikkat etmeli. Arabayı park ettiğimiz yerde 10₺ fiyat aldılar ama ücretsiz park yerleri de var. Köydeki asfalt yol boyunca rahatlıkla park edebilirsiniz.’

antik tiyatro

Asos Antik Tiyatrosu, Assos Antik Kenti’nin eteklerinde inşa edilmiştir. 4. yüzyılda inşa edilen tiyatro yaklaşık 5.000 kişilik kapasiteye sahiptir. Antik dönem tiyatroları gibi doğal bir amfitiyatro şeklinde ve yamaçlara oyulmuştur. Tiyatronun merkezi, antik dönemde sahne olarak kullanılan ve günümüze ulaşan bir harabedir. Antik Tiyatro, Athena Tapınağı’nın karşısında yer almaktadır.

Tiyatro, Asos Antik Kenti ziyaretçilerinin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir. Tiyatroda düzenlenen konser, tiyatro oyunu gibi etkinliklerle bölgede turizm hareketliliği artırılmaktadır. Tiyatronun etrafındaki antik yapıların yanı sıra tiyatronun manzarası da ziyaretçiler için keyifli bir fotoğraf çekme noktası oluyor.

Assos bölgesinde yer alan Antik Tiyatro, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra etkinlikleri ve görünümü ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Açılış ve kapanış saati: 24 saat açık

Adres: 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Genel olarak gerçekten beğendim. Özellikle Athena Tapınağı kalıntılarını görmelisiniz. Çok geniş bir alana kurulmuş, mutlaka yanınıza su alın, unuttuğumuz için merdivenleri çıkarken zorlandık. Yolda karşılaştığımız bazı kişiler aşağıdaki antik tiyatroyu gezmekten vazgeçtiler. Sadece tepeden baktık ve tiyatroya inemedik. Birden fazla kişi, yukarıdaki tapınağın olduğu kısmın fotoğrafını çeker ve ayrılır. Vaktiniz ve gücünüz varsa merdivenlerden aşağı inip orayı keşfetmenizi tavsiye ederim.’

‘Kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ettiğim olağanüstü doğaya sahip bir antik kenttir. Gününüzün çoğunu buraya ayırarak sadece etrafı gezebilirsiniz. Üst kısım ve alt kısım olarak 2 kısma ayrılmıştır. Vaktinizi dolu dolu geçirebileceğiniz bir yer.’

Harika bir yer. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Müzeden okuyan olursa kamera direği çökmüş, sokaktaki tabela kırılmış. Caminin yanındaki oturma sekisi de kırıktır. Bir sürü fotoğraf çektim.’

Athena Tapınağı

Assos Antik Kenti’ndeki Athena Tapınağı, M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Tapınak, Antik Yunan mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Küçük bir höyük üzerine kurulmuş olan tapınak, çevre görünümü ile dikkat çekmektedir.

Athena Tapınağı şehrin en yüksek yerine inşa edilmiştir. Arkaik Çağ’da Anadolu topraklarında yapılmış tek eserdir. 1800’lü yıllarda Olimpos lordlarından şehrin koruyucusu Athena’nın tanrıça heykeli, bu pozisyonda kazı çalışması yapan Amerikalılar tarafından bulunmuş ve Amerikalılar tarafından götürülmüştür.

Tapınak, yapımında kullanılan mermer bloklar ve Korint başlıkları ile oldukça etkileyici bir görüntüye sahiptir. Tapınak antik tanrıça Athena’ya adanmıştır ve bölgenin önemli dini yapılarından biridir.

Athena Tapınağı, Assos Antik Kenti’ni ziyaret edenlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir. Assos bölgesinin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan tapınak, antik döneme ilgi duyanlar için değerli bir turistik çekim merkezidir.

Açılış ve kapanış saatleri: 08:30–17:30

Adres: 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

Müzekart ile sıra beklemeden kolayca geçiş yapabilirsiniz. Bölgede görülmesi gereken en değerli yerlerden biridir. Akropolis’te (şehrin en yüksek noktası) birkaç sütun hala duruyor. Bu sütunlar olabildiğince volkanik taşlara şekil verilerek yapılmıştır. Bölgeye hakimdir. 10-15 dakikalık bir tırmanış. Bölge yaz kış fark etmeksizin esiyor. Bazı duvarlar hala içeride duruyor. Gözetleme kuleleri bile görünüyor. Su sarnıçları da sağlam ve altı hala nemli ?’

Konumu takip ederek gelebilirsiniz. Girişte müze kart alabilirsiniz. Giriş yaptığınızda iki yol var. Genelde direkt olarak zirveye çıkabiliyorsunuz ama girişte soldan aşağı inen merdivenleri takip ederseniz antik tiyatroya inebilirsiniz (yaklaşık 20 dakika sürer). inmek). Görülecek yerler.’

‘Bahram köyünden geçerek ulaştığınız harika tapınak. Özellikle gün batımında gitmenizi tavsiye ederim. Harika bir manzarası var. Mevcut sütunlar aslına sadık kalınarak inşa edilmiş ve değiştirilmiştir. Tapınağın bulunduğu zirvenin alçak yamaçlarında Assos antik kenti ve kıyısında antik liman yer almaktadır.’

Hüdevandigar Camii

Çanakkale Vakıflar Müdürlüğü defterinde Murad Hüdâvendigar Camii olarak geçmektedir. Edremit Körfezi’ndeki antik liman kenti Assos’un kalıntıları üzerine kurulmuş olan Behramkale köyünde yer almaktadır.

Hüdevandigar Camii, Behramkale köyünün yukarı kesiminde, köye hakim kayalık yamaca yapılmıştır. 14. yüzyılda Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılan Hüdevandigar Camii, kare planlı ve tek kubbeli olarak tasarlanmıştır. Antik kentin sınırlarında yer alan caminin içindeki kadırga fotoğrafları Osmanlı mimarisinde eşine az rastlanan bir örnektir.

Adres: Behram Köyü İç Yolu, 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Apollo Smitheus

Troas’ın önemli kült merkezlerinden biri olan Apollon Smitheus, Anadolu’da Geç Helenistik Dönem’in önemli kutsal alanlarından biridir. Apollon Smitheus’ta MÖ 5000 yıllarına tarihlenen tarih öncesi bir yerleşimin kalıntıları bulundu.

Apollon Smintheus Tapınağı, eski adıyla Külahlı olarak da bilinen Gülpınar Kasabası’nın kuzeybatı ve kuzeydoğusundaki ortasındaki vadinin yamaçlarında yer almaktadır. Apollon Smintheus Tapınağı, hem kabartmaları hem de mimari tasarımı ve üslubuyla beğeni topluyor. Kabartmalar Homeros’un İlyada’sından alınmıştır.

MÖ 150 yıllarında İon tarzında inşa edilen bu tapınak, Kuzeybatı Anadolu’da Troas bölgesinde günümüzdeki tek örnektir.

Adres: 1788 Gülpınar/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Çalışma saatleri

Yaz

  • 08:30-20:00

  • Cumartesi 08:30-20:00

  • Pazar 08:30-20:00

Kış

  • 08:30-17:30

  • Cumartesi 08:30-17:30

  • Pazar 08:30-17:30

Gezgin Yorumları

‘Tarif yok, çok güzel. Ülkemin her yerinde tarih üstüne tarih var. Kazıları devam ediyor, gidince göreceksiniz’ dedi.

Gişede 8:30-19:30 arası açık olduğu yazıyor. Müzekart geçerli, aksi halde müzekartınızı çıkartabilir veya 15tl’ye bilet alabilirsiniz. Apollon Tapınağı’nı restore edip etrafına dikmişler yani güzel bir yer olmuş. Apollon sinirlenince farelerle halkın başına bela getirir. İlyada’nın başında Agamemnon kaçırılan kızını Apollon’un rahibine vermeyince Apollon ona kızar ve Agamemnon’un ordusuna vebayı getirir. Bu yüzden tapınağın kenarlarına fareler koyuyorlar. Şehir büyük ama kazı çalışmaları yapılıyor. Kısıtlanmış bir alan görebilirsiniz. Gymnasion’u ve kanonik yolu görebilirsiniz. 15-20 dakikalık boşluk, ancak gelecek yol buna değer.’

zeus atları

Dede Zirve’de Zeus Atları olarak bilinen kayanın işlenmesiyle oluşmuştur. Bu kayaya içi boş basamaklardan oluşan merdivenlerle ulaşılır. Zeus atları olarak adlandırılan bu yerde nişler ve oturma yerleri ile oyulmuş bir su sarnıcı vardır. İçinde su bulunan sarnıcın adı Zeus Mağarası olarak anılır.

Homeros’a göre İlyada’ya göre Zeus Truva Savaşı’nı buradan izler. Bu yapının yanında Çanakkale Savaşı’nda şehit olan Fazilet Dede’nin türbesi bulunmaktadır. Bugün burası hala kutsal bir tapınak olarak kabul ediliyor.

Adres: Mıhlı, Zeus Cd. No:4, 17980 Küçükkuyu/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Küçükkuyu ilçe merkezine 10-15 dakikalık bir ulaşımla ulaşabilirsiniz. Bölgeye ulaşım imkanı yok, özel araç kullanmanız gerekiyor! Yunanlıların Zeus için aradıkları kurbanları katlettikleri mitolojik efsaneye sahip bir site! Giriş ücretsiz! 600 metrelik toprak yolda yürüdükten sonra ulaşılıyor! Hafif yokuş, çam ağaçları manzarası! Tuvalet yok! Yolda bir şeyler atıştırmak için yerel bir tesis var! Sunağa ulaştığınızda taş merdivenlerle en tepeye çıkıyorsunuz ve nefis bir Ege manzarası karşılıyor sizi! Fotoğraf çekilirken dikkat edilmelidir, çünkü rastgele saklama çemberi veya payanda yoktur! Ara ver ve geri dön! Mutlaka görülmesi gereken bir yer değil ama meraklısı için farklı bir tarihi yer! Binayı öne çıkaran detay muhteşem manzarası! Selamlar/Selamlar ?’

‘Mükemmel görünümleriyle Zeus Atları mutlaka ziyaret edilmelidir. Girişte ateş yakılması ve piknik yapılmasının yasak olduğu uyarılarına rağmen insanların çöplerini çöp tenekesi yerine yere atması çok üzücü. Sana şefkat diliyorum.’

Kadırga Körfezi

Kadırga Koyu denize girmek isteyenler için güzel bir seçenek olacaktır. Bu koya gelirken zeytin ağaçlarıyla dolu bir yolu takip etmelisiniz. Doğal güzellikleri, berrak denizi ve çam ormanlarıyla ünlü koyda küçük bir kumsal ve birkaç restoran bulunuyor. Koyun arkasındaki zirveye gerçek bir yürüyüş yapılarak Assos Antik Kenti manzarası izlenebiliyor. Bu koy bölgede mavi bayrak statüsü kazanan ilk koy.

Adres: 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Körfez’in en keyifli koyu, denizi her zamanki gibi duru ve soğuk. İnce çakıl, rüzgarsız havalarda kumdan daha hoştur. Umarım duş tuvalet sorunu çözülür. Günübirlik gidecek olanların gerekli yiyecek ve içecekleri alarak gitmelerini özellikle tavsiye ederim. Orada bir pazar var, başka yerlerde çok kıymetli. Bunun dışında bir sorun yok.’

“Su çok güzel. Mutlaka gidin görün. Ayrıca şezlonglar kişiye göre davranıldığı için önce biraz dolaşıp diğerlerine göre daha uygun ve kaliteli olan mekana girdik ve hatta şezlongların ortasında hamak ve minder vardı ve fiyata dahil edildi.’

Saroz’da sıcacık, temiz ve pürüzsüz bir koy arıyorsanız doğru yerdesiniz. WC ve duş imkanı var ama yol kenarına park etmek için biraz erken gitmeniz gerekiyor. Gelmeden mutlaka deniz ayakkabısı alın çünkü kiosklardan istediğiniz numarayı bulmanız zor olabilir.’

Akliman Plajı

Akliman Plajı, Assos Antik Kenti’nin yaklaşık 1 km güneyinde yer alan kumlu bir plajdır. Sahili Assos şehir merkezine en uzak olanıdır. Ancak bölgedeki diğer plajlarla kıyaslandığında ön planda olması ve kumsalı olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir sahildir. Plajın bir kısmı çakıllarla kaplıdır. Koyda şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti de verilmektedir. Ayrıca sahil boyunca birçok kafe ve restoran bulunmaktadır. Koy, berrak denizi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor.

Adres: 17860 Babakale / Ayvacık/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

“Sakin ol, deniz sakin. Denizde ve sahilde açık renkli kumlar. Çabuk derinleşmeyen hatta boy seviyesine gelmeden tekrar sığlaşarak havuza dönüşen Akliman Koyu, çocuklar için de ideal bir tatil yeri. Bol oksijen, denizin üzerinde güneş ve gün batımı eşsiz bir keyiftir.’

‘Akliman, denizi ve doğasıyla mükemmel bir doğayla iç içedir. Sessizlik ve huzur arayanlar için pırıl pırıl bir koy. Asya’nın batı ucu Babakale’ye bağlıdır. Engebeli yollardaki dar virajlara ve hendeklere inerken dikkat edilmelidir.’

Yeşil Liman Koyu

Yeşil Liman Koyu, Assos Antik Kenti’nin yaklaşık 2 km güneybatısında yer alan bir koy. Doğal güzelliği ve berrak denizi ile ünlüdür. Koy, denizin ortasındaki bir adacık tarafından ikiye bölünmüştür. Koyun iki yakasında da kafe ve restoranlar bulunuyor. Koyda plaj voleybolu, deniz bisikleti ve kano gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

Adres: 17860 Korubaşı/Ayvacık/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Genelde denizin çok taşlı kumsalları yok, tesisi yok, suyu var, ateş yakmak yasak. Doğa dinlenmek için huzurlu bir yerdir.’

‘Sessiz ıssız bir koy, rastgele bir tesis yok, çadırınızı, şezlongunuzu, şemsiyenizi alıp gidebileceğiniz temiz bir koy. Büyük bir çınarın altında gölgede oturabilirsiniz, ayrıca kullanabileceğiniz bir şadırvan da var. Deniz girişi taşlık derin yerler kumludur. Ama lütfen çöplerinizi doğaya bırakmayın, böyle yerleri korumalıyız.’

‘* Geceleri avcılar gelir, jandarma peşlerine düşer. Çok temiz bir yer değil. * Su kaynağı var ama ortası ılık-sıcak, buz gibi su içemeden kalkıyorsunuz. * Deniz taşlı, kestane ve yosunludur. * Gündüz otururken sineklerin acı bir şekilde ısırması nedeniyle keyfiniz kesintiye uğrar. * Aslında düzgün bir yer olsa en az bir iş yeri açarlardı.’

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe, Türkiye’nin Ayvalık ilçesine bağlı bir köydür ve bölgedeki zeytinliklerin bolluğu nedeniyle zeytinyağı üretimi oldukça yaygındır. Köyde tarihi bir binada yer alan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimi hakkında bilgi veriyor. Müze ziyaretçilerine zeytinliklerde yapılan işlemleri, zeytin hasadını ve elde edilen zeytinyağı çeşitlerini gösteren bir stant sunmaktadır. Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili işlerin satıldığı bir dükkan da bulunmaktadır.

Adres: Eski Sabunhane Binası, İlkokul Yanı. Küçükkuyu-Çanakkale

Telefon numarası: (0286) 7521303- 7521330

Websitesi: www.adatepe.com/

E-posta: [email protected]

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Öncelikle böyle bir müzeyi hayata geçirenleri ve bizi bilgilendirenleri tebrik ediyorum. Tarihi taş binasında, bahçesinden başlayarak zeytinin ağaçtan toplanıp yağa dönüşmesini sırasıyla anlatan güzel bir müze. Ayrıca birinci katta sabun imalathanesi inşaatı bulunmaktadır. Giriş ücretsiz ve rehbersiz, tek başınıza rahatlıkla gezebilirsiniz. Zemin katta zeytinyağı ve sabun satılan bir dükkan ve kafe var.’

‘Dünyanın belki de en eski bitkisi olan zeytinin önce zeytin suyuna, sonra zeytinyağına ve sabuna dönüşmesinin öyküsünü yaşamak, o tarihsel emeği hissetmek, o taş binanın, o duvarların, bastığın tahta limonata tadımı. Güleryüzlü, ilgili, kültürlü çalışanlarla sohbet etmek ve daha aklıma gelmeyen birçok keyifli an. Harika bir yer ve üzerinde çok fazla çalışma yapıldı. Keşke Türkiye böyle yerlerle dolu olsa. O zaman, bu, İspanya veya İtalya için kaliteli turizm açısından ana toplamdır. Ya da deniz, güneş ve bir ölçüde kum. Biz burayı sevdik.’

derepazari-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort