Haber

Depremzedeler Ulaşımda Fahiş Fiyatlardan Şikayetçi. Nakliyeciler ise ücretlerde değişiklik olmadığını savunuyor

HABER: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: ADEM KARABAYIR

Hatay’ın İskenderun ilçesinde, depremler sonrası ağır hasar gören binalara giremeyen çadırda yaşayan bir vatandaş, nakliyecilerden şikayetçi olarak, “Ulaşım firmaları 4-5 bin liraydı, şimdi 10-15 lira. bin lira.” İstanbul’dan gelen nakliye firmasının işletmecisi ise fiyatlarda bir değişiklik olmadığını savunarak, “Neyse devletin verdiği rakamlar, şu anda onlarla istikrarlı bir şekilde taşıma yapıyoruz” dedi. Firma sahibi, “Bize de iş lazım. 9 bin liraya taşıyoruz. 5 bin lira personele, 2 bin lira da asansöre veriyoruz. Kim incelerse benim 2 bin liram var” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından bölgede vatandaşların konut sorunu devam ediyor. Depremlerde yıkılmayan ancak ağır hasar gören binalarına giremeyen vatandaşlar çareyi de eşyalarını kurtarmakta arıyor. Böylece birçok depremzede riskli de olsa eşyalarını nakliye araçlarıyla tahliye ediyor.

“TAŞIMA 4-5 BİN LİRAydı, ŞİMDİ 10-15 BİN LİRA”

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yıkılmayan ancak binaları ağır hasar gören ve ailesiyle birlikte çadırlarda yaşayan Pınar Semerci, sağlam olan evlerin kiralarındaki artıştan da şikayetçi. Ulaşım masraflarını da dert eden Semerci, “Mesela evi taşıyacağım, ev bulamıyorum. 3-5 bin liralık evler, burada 8-10 bin lira, İskenderun’da. Yani bulamıyorum, ben de bulamıyorum, örneğin ulaşım 4-5 bin liraydı, “10-15 bin lira civarında. Herhangi bir yardım alamadık” dedi.

ANCAK DEVLETİN SUNDUĞU NUMARALARLA GÖNDERİM YAPIYORUZ”

İskenderun’da dükkanın üst katındaki 5 katlı binanın 3’üncü katındaki daireden eşya tahliye eden nakliyeciler, ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Operatör Serkan Kılıç, İstanbul’dan “yardıma” geldiklerini söyledi. Kılıç dedi ki:

“Bir haftadır buradayız. Yoğun talep vardı ama düştü. Şimdilik en son malzemeleri alıyoruz. Bunlar düşük riskli olanlar, ağır hasarlı olanlar değil. 4 kişi çalışıyor. 2 kişi çalışıyor.” üstte 2 kişi aşağıda.Karşı taraf da mağdur,biz de bir durumdayız.Onların mağduriyetlerini gidermemiz lazım. Yani başka çaremiz yok. Hem onların şikayetleriyle hem de personelimizin bir şekilde kazançlarıyla ilgileniyoruz; Karşılıklı bir şey” dedi. Fahiş fiyat iddiaları ile ilgili olarak Kılıç, “Rakamlarla alakası yok. Neyse bunları şu anda stabil bir şekilde taşıyoruz. Başka hiçbir şey. Riskli olduğu için bir saatten fazla çalışamayız. Çevik kuvvet, jandarma, özel harekât. bakıyorum, ondan sonra.”

“BİZİM DE ÇALIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Kargo firmasının sahibi Dursun Açıkgül, kalacak yer olmadığı için arabalarında kaldıklarını söyledi. “Kendi imkanlarımızla yiyoruz, içiyoruz” diyen Açıkgül, “Gerek yok, aldıkları riske yapacak bir şey yok. Onların nakliyeciye ihtiyacı var, bize iş lazım. Burada eleman bulmakta biraz zorlanıyoruz. Asansör bulmakta da zorlanıyoruz, haftada günde ortalama 2 sefer oluyor.” “Bazı arkadaşlar depolardan yer aldı oraya götürüyoruz. Bazı arkadaşlar Arsuz’da falan sağlam binalar bulmuş, katlara alıyoruz” dedi.

“BU EVİ 9 BİN LİRAYA TAŞIYORUZ AMA KALAN 2 BİN LİRA”

Kargo ücretlerinin normalden yüksek olduğu iddialarına yanıt veren Açıkgül, şunları söyledi:

“Yok yok yok. Çünkü bin liraya işçi burada. Sabit elemanımız olmadığı için biz piyasadan eleman alıyoruz. Bir eleman bin liraya çalışıyor. İstanbul’dan 5 kişi geldik ama. 2 aracımız var kadromuz yetersiz şu anda 3 çalışan var bin liraya işçi tuttum kendi 2 çalışanım var 5 kişiyiz şu anda 9 bin liraya bu konutu taşıyoruz. İşçiye 5 bin lira veriyoruz, asansöre 2 bin lira 7 bin lira, 2 bin lira kamyona, 2 bin lira bizde çalışıyoruz. Kim muayene ediyorsa… 2 bin liram kaldı.”

“RAMAZANA KADAR KALMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Bir süre daha burada kalacaklarını ifade eden Akgül, “İşler böyle olunca biz çıkıyoruz” dedi. Ulaşım talepleriyle ilgili olarak Açıkgül, “Liste yok. Vatandaşlar araçlarımıza geliyor. Bize yaşadıkları yerin durumunu anlatıyorlar. ‘Değerli malzemelerim var, kar alırım, ondan sonrası size ait’ diyorlar. Bu formda taşıyoruz. Biz hasarsız binalara giriyoruz. Hasarlı binalara kendimiz girmiyoruz. Müşteri bizi zorlasa da yapmıyoruz” dedi.

haber-kazimkarabekir.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu