FOX Çalar Saat konuğu Temel Karamollaoğlu kimdir? Temel Karamollaoğlu kaç yaşında, nereli? Temel Karamollaoğlu biyografisi!
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Fox TV Çalar Saat programına konuk oldu. Gündemdeki birçok konuyu yorumlayan Temel Karamollaoğlu’nun kaç yaşında, kim olduğu ve nereli olduğu araştırılıyor. FOX Çalar Saat konuğu Temel Karamollaoğlu kimdir? Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu kaç yaşında, nereli? Temel Karamollaoğlu biyografisi! FOX Çalar Saat konuğu Temel Karamollaoğlu kimdir? Temel Karamollaoğlu kaç yaşında, nereli? Temel Karamollaoğlu biyografisi! Detaylar burada…
TEMEL KARAMOLLAOĞLU KİMDİR?
Temel Karamollaoğlu, 1941 Kahramanmaraş doğumlu Türk siyasetçidir.
16., 20. ve 21. dönemlerde milletvekilliği, 1989-1995 yılları arasında Sivas Belediye Başkanlığı, özel sektörde ve kamuda üst düzey yöneticilik yaptı.
Türkiye’nin en çalkantılı dönemlerinde bürokrasi ve siyaset dünyasında aktif olarak çalıştı; 1971 muhtırasını, 1980 askeri darbesini ve 1997 post-modern darbesini yaşadı.
Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi yönetimlerinde bulundu. 1968’den ölümüne kadar 45 yıl boyunca Necmettin Erbakan’ın yakın çalışma ekibinde yer aldı. Türkiye’nin güçlü ve bağımsız bir ülke olması için maddi ve manevi kalkınmanın birlikte yürütülmesi gerektiğini savunan Karamollaoğlu, 30 Ekim 2016’da Saadet Partisi Genel Başkanlığına seçildi.
Aslen Sivaslı olan Temel Karamollaoğlu, 7 Haziran 1941’de babasının öğretmen olduğu Kahramanmaraş’ta doğdu. 1959 yılında Kayseri Lisesi’nden mezun oldu. 1960 yılında Sümerbank bursuyla İngiltere’ye gitti. 1964 yılında Manchester Üniversitesi Tekstil Teknolojisi bölümünden mezun oldu.
1967 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. Üniversite yıllarında İngiliz Türk Öğrenci Derneği Başkanlığı ve Müslüman toplulukların sosyal faaliyetlerinde aktif olarak yer aldı ve İngiltere Müslüman Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun 2009 yılındaki yöneticiliğini yaptı. FOSİS.
1967 yılında Türkiye’ye döndü. 1967-1972 yılları arasında kısa bir süre Sümerbank’ta, Devlet Planlama Teşkilatı’nda Dokuma Dairesi Uzmanı olarak çalıştı. 1973 yılında askerliğini tamamladıktan sonra Altınyıldız’da yönetici olarak çalıştı.
1975-1977 yıllarında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda önce Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü, daha sonra Yaygın Sanayiden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu dönemde sanayinin gelişmesi ve Türkiye geneline yayılmasına yönelik önemli çalışmalara imza attı.
Kapasitesinin, teknolojisinin ve konumunun prestijinden hareketle Türkiye’deki tüm yatırımlarını teşvik eden Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü, İstanbul’un nüfusunun artmaması ve yatırımların Anadolu’ya yayılması için çaba sarf etti. Genel Sanayi Koordinatörlüğü döneminde Anadolu’da Organize Sanayi Siteleri ve Küçük Sanayi Sitelerinin kurulmasına hız verilmesinde önemli rol oynadı. Bu dönemde Türkiye’nin her ilinde özel şubeler eliyle veya devletin öncülüğünde yüzlerce yatırım yapılmıştır.
DPT’deki görevi sırasında uluslararası çalışmalara katıldı. Bu dönemde Türkiye, İran ve Pakistan arasında kurulan ülkelerin sanayilerini koordine etmek için RCD (Regional Development Cooperation) çalışmalarında görev aldı. 1969 yılında ESAM’ın kurucuları arasında yer almıştır. Bu yıldan itibaren kesintisiz olarak ESAM faaliyetlerine katılmış, birçok dönemde yönetimde yer almıştır.
Bu yıllarda Türkiye’nin manevi liderlerinden Mehmet Zahid Kotku ve siyasette yeni bir devrim atılımı başlatan Prof. Dr. Necmettin Erbakan ile tanıştı. Bu iki kişilik, sonraki yaşamının şekillenmesinde etkili oldu. 1977 yılında aktif siyasi hayata başladı. Milli Selamet Partisi’nden Sivas Milletvekili seçildi. 1978’de Parti Genel Kurul Üyeliğine seçildi.
TBMM çalışmalarında KİT Komisyonu üyeliği yaptı ve DPT’de başlattığı sanayileşme çabalarını takip etti. KİT Yönetim Kurulu’nda “Hava Taşıtları Sanayi Alt Komitesi” başkanlığını üstlendi. Milletvekili olarak görev yaptığı dönemde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde üç yıl Türkiye’yi temsil etti. Burada Kıbrıs ve İslam ülkeleri ile ilgili konuları aktif olarak takip etti. 1980 askeri darbesinde tutuklandı. 10 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat etti.
1987 referandumuyla siyasi yasaklar kalkana kadar aktif siyasetten uzak durdu. Bu süre zarfında önce özel departmanda danışman olarak çalıştı, ardından beş yıl Bahariye Mensucat’ın Genel Müdürü olarak görev yaptı. Genel Müdürlük görevi süresince şirketin kurumsal ve fiziki yeniden yapılanma sürecini başarıyla yöneterek kârlılığı artırdı. 1987 yılında yapılan referandumla siyasi hayata geri döndü ve Refah Partisi Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 1987 genel seçimlerinde milletvekili adayı oldu.
1989 ve 1994 yıllarında Refah Partisi’nden iki dönem Sivas Belediye Başkanı seçildi. Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Sivas’ın ekonomik, sosyal ve kültürel yönden kalkınması için birçok ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetler düzenledi. Şehrin altyapı yatırımları kısa sürede tamamlandı.
Sivas, çağdaş şehircilik ve belediyecilikte örnek bir şehir haline geldi. Belediye hizmetlerinin kapsamı genişletilerek ekonomik kalkınma projesi hazırlanmıştır. Organize Sanayi Bölgesi belediye öncülüğünde kuruldu. Vakıf çalışmalarına, sosyal ve kültürel faaliyetlere değer verilmiş, şehrin tarihi ve kültürel yapısı korunmuştur.
Sivas Belediyesi’ndeki çalışmaları Refah Partisi’nin Van, Kahramanmaraş, Konya ve Şanlıurfa illerinde birebir belediyecilik çalışmaları ile birlikte Türkiye’deki belediyecilik anlayışında devrim niteliğinde bir hamle yapmış ve Milli Görüş hareketinin Türkiye’ye gelmesinde rol oynamıştır. güç.
1995 Genel Seçimlerinde Refah Partisi’nden Sivas Milletvekili olarak yeniden Meclis’e girdi. Bu dönemde NATO Parlamenterler Asamblesi üyeliği yaptı. Türkiye’yi temsilen tüm Avrupa ülkelerine ve birçok ülkeye gitti.
Bu dönemde rahmetli Erbakan’ın İslam birliğinin oluşturulması ve olgunlaşması ile D8’lerin kurulması konusundaki çalışmalarına katıldı. Aynı dönemde Refah Partisi Grup Başkanvekili seçildi. Refah Partisi dağılıncaya kadar bu görevi sürdürdü.
Refah Partisi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından Fazilet Partisi’ne katıldı. 1999 seçimlerinde yeniden Sivas Milletvekili seçildi. NATO Parlamenterler Asamblesi üyeliği bu yasama döneminde de devam etti.
2001 yılında Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından Saadet Partisi’nin kuruluşunda yer aldı ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak atandı. Erbakan’ın vefatından önce siyasi hareketin çizgisinden sapmamak için oluşturduğu Yüksek İstişare Kurulu’nun kurulduğu tarihten itibaren üyeliğini sürdürmektedir.
Saadet Partisi’nin 30 Ekim 2016’da yapılan 6. Olağan Kongresi’nde Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi.
Evli ve beş çocuk babasıdır.
Saadet Partisi lideri @T_Karamollaoglu, Çarşamba sabahı FOX’ta @Karagozilker ile #AlarmSaat canlı yayınına konuk oluyor. pic.twitter.com/55ZLlsoJSq
– FOX HABER (@FOXhaber) 31 Ocak 2023